Henning Larsen reveals one of the largest contemporary wooden structures in Denmark

Henning Larsen reveals one of the largest contemporary wooden structures in Denmark

Henning Larsen and Ramboll unveiled the design of Marmormolen, a large wooden building in Copenhagen. The building, which is expected to be one of the largest contemporary wooden structures in Denmark, includes offices, retail and commercial facilities on the Nordhavn waterfront with a green plaza, rooftop gardens, walks and a park by the water.

© Sora© Sora© Sora© Sora+ 7

Over the past two years, the Nordhavn district of Copenhagen has experienced gradual growth thanks to its innovative approach to town planning, turning the waterfront into a ‘proving ground of prototype concepts’ with autonomous buses and buildings. in recycled bricks. With sustainability as a driving force, the 28,000 m² 8-storey commercial building will be constructed entirely from wood. Unlike concrete, wood stores embedded carbon instead of emitting it.

© Sora
© Sora

Today, it is imperative that architecture challenge our usual notion of structures and materials. The construction industry is a major emitter of CO2, so we also have great opportunities to improve things. We are excited to be working with AP Pension on a project that prioritizes sustainability and sustainable strategies such as the United Nations Sustainable Development Goals. – Søren Øllgaard, partner and design director at Henning Larsen


Related article

Henning Larsen designs office building in Germany’s third oldest city


The project is in an ideal location for a large-scale concept of modern workspace, as it is surrounded by bustling city life, shops, restaurants and transit hubs. Its proximity to the waterfront allows urban green spaces on three out of four sides, as well as a waterfront park. The building is designed to complement the context by rising eight stories facing the busy street and railroad tracks, and descending three stories facing neighboring dwellings on the opposite side.

© Sora
© Sora

Even though the building is a large volume, it is divided into smaller cubes. Each cube has its own roof which includes terraces and gardens with an array of biodiversity, beehives, butterfly hotels and vegetable production for the canteen. The ground floor is an open and flexible extension of the public waterfront adjacent to the building and has a vibrant market. The space will also contain amenities for tenants, such as a large canteen and auditorium, which will also serve as a public restaurant and venue for theaters and flea markets. On the upper levels, the workplaces will have stunning views of the city skyline and have access to a large courtyard with greenery and direct sunlight.

© Sora
© Sora

The project will begin in early 2022 and is expected to be open to the public in 2024.



Source link

Comments are closed.